Rječnik

A Vitamin

Vitamin A je vitamin topiv u masti i uključen u cijeli niz različitih procesa u tijelu. Beta karoten, pigment nađen u zelenom, narandžastom i žutom povrću može se metabolizirati u tijelu i pretvoriti u vitamin A.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin A je ključni sastojak rodopsina, pigmenta potrebnog oku da inicira biokemijski odgovor na vizualnu stimulaciju. Niska razina vitamina A povezana je sa noćnim sljepilom. Neophodan je za rast i razvoj tijela, funkcioniranje imunološkog sistema i odražavanja zdravlja kože. Važan je i za održavanje zdravlja sluznice u respiratornom, mokraćnom i probavnom traktu.

Doziranje/toksičnost:

5.000 IU dnevno smatra se dovoljnim za većinu ljudi. Kako je vitamin A topiv u mastima i skuplja se u jetri, dugotrajno uzimanje doza od preko 50.000 IU za odrasle, odnosno 25.000 IU za djecu, može rezultirati akumulacijom koja bi mogla biti toksična za organizam. Općenito, sigurna doza za odrasle smatra se 25.000 IU. Trudnicama i ženama koje planiraju ostati trudne, ne sugerira se konzumirati više od 5.000 IU vitamina A na dan.

Acai

Bobičasto voće kišnih južnoameričkih prašuma (Amazona). Acai je jedan od najbogatijih izvora antocijana u prirodi. Sadrži bjelančevine, vlakna, enzime, vitamin E, amino kiseline, minerale (kalij, kalcij, mahnezij, fosfor, bakar, mangan, cink i bor), fitosterole i korisne masne kiseline.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Budući je Acai cjelovita namirnica, koristi se u mnogim dijetama. Antioksidativni potencijal ovog voća je nekoliko puta veća od već ionako visokog antioksidativnog potencijala borovnice.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Alfa lipoična kiselina

Alfa lipoična kiselina je antioksidativna masna kiselina, topiva i u masti i u vodi. Ima sposobnost obnove potrošenog C i E vitamina i glutationa.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Pomaže očuvanju funkcije živaca i štiti mijelin te je od presudne važnosti svima oboljelima od dijabetesa i multiple skleroze. Svima s oštećenjem jetre, oboljelima od hepatitisa, alkoholičarima, i onima koji su izloženi otrovima i opsanim kemikalijama pruža djelotvornu zaštitu jetre.

Doziranje/toksičnost:

U studijama na dijabetičarima korsitile su se doze do 1800 mg na dan bez ikakvih nuspojava, premda je većina pozitivnih efekata postignuta već sa dozama od 600 do 800 mg na dan. Alfa lipoična kiselina ima izvrsne sigurnosne rezultate dobivene kroz 30 godina korištenja u studijama i u širokoj populaciji bez ikakvih nuspojava.

Aloe vera

Aloe Vera je biljka mesnatih listova, porijeklom iz Afrike, kasnije prenesena u sjevernu i južnu Ameriku te Aziju. Dd davnina poznata kao eliksir mladosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je "kraljicom ljekovitih biljaka".

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Potiče rad metabolizma te regulira probavu i redovitost stolice. Olakšava izlučivanje toksina tako što potiče rad jetre. Aloe vera djeluje protiv raznih vrsta upala u organizmu te ih stišava.

Doziranje/toksičnost:

Tek pri iznimno visokim dozama, koje je moguće unijeti jedino pijenjem soka od Aloe, može se javiti želučano-crijevna nelagoda i grčevi.

Anđelika

Kineska anđelika, poznata još i kao Dong Quai ili ženski ginseng je biljka iz obitelji celera koja raste u vlažnim područjima jugozapadne Kine.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Protiv umora, upala i grčeva (ukljičujući i PMS bolove), za bolju cirkulaciju, protiv artritisa, za normalizaciju menstrualnog ciklusa, za bolji rad jetre i slezene, protiv nesanice, glavobolje i anmeije.

Doziranje/toksičnost:

U stoljetnoj praksi nisu zabilježene nikakve nuspojave čak i u dozi od 3 do 6 grama na dan.

Arabinogalaktan

Arabinogalaktan je neprobavljivom vlakno iz kore drveta ariša.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

To je prebiotičko vlakno koje pospješuje rast i aktivnost tzv. prijateljskih bakterija (Laktobacillus Bifidobacteria ) u gastrointestinalnom traktu. Zdrava mikroflora crijeva korisna je za sprječavanje bakterijskih i gljivičnih infekcija, poboljšava probavu i nešto sitno snizuje kolesterol.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Artičoka

Artičoka je biljka iz obitelji glavočika, prisutna u području sredozemlja, a korisiti se i za jelo.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Artičoka je blagi laksativ. Blagotvoran učinak artičoke pomoći će vašem tijelu u boljem stvaranju i lučenju žuči, te time olakšati rad jetre i probavu teških (masnijih) obroka.

Doziranje/toksičnost:

Premda nije zabilježena toksičnost, ne preporuča se uzimanje trudnicama i dojiljama. Dnevna doza nije ustanovljena.

Ashwagandha

Ashwagandha je adaptogena i jedna od centralnih biljaka Ayurvede, tradicionalne indijske medicine koja ju koristi više tisuća godina za široki spektar namjena. Poznata je još i kao Indijski ginseng.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Od općeg tonika za podizanje vitalnosti, za jačanje imuniteta pa do podizanja spolne moći muškaraca i žena. Potiče mentalnu aktivnost, povećava broj receptora za acetil kolin čime poboljšava moždanu aktivnost, memoriju i koncentraciju. Smanjuje anksioznost i ublažava stres. Osnažuje tijelo, tj. poboljšava vitalnost.

Doziranje/toksičnost:

Premda nije zabilježena nikakva toksičnost, ne preporuča se uzimanje trudnicama i dojiljama. U indijskoj medicini se Ashwagandha često koristi i u dozi od 3 g dnevno bez nuspojava. Dnevna doza nije ustanovljena.

Astragalus

Astragalus je biljka, poznata još i kao Huang Qi, iz područja Kine, Japana, Tibeta i Koreje. Jedna je od najvažnijih kineskih biljaka koje se koriste u zdravstvene svrhe. Za razliku od nekih drugih biljaka za podizanje imuniteta (npr. ehinacea) koje ispoljavaju svoj maksimalni učinak u kratkom roku, Astragalus djeluje sve bolje što se duže uzima. Već su ga drevne kineske carske dinastije uzimale i ostvarivale skoro dvostruki životni vijek u odnosu na tadašnji prosjek. Danas je znanstveno objašnjeno zašto je to bilo moguće i koji je mehanizam djelovanja. Astragalus produžuje telomere, svojevrsnu «traku» sa DNK zapisom koja se troši svaki puta kada se stanica dijeli. Kada trake nestane stanica više ne može savršeno reproducirati.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Pojačava rad jetre i slezene te time značajno podiže razinu energije i posljedično, smanjuje umor. Također pojačava rad imunološkog sistema na duže staze i koji funkcionira sve bolje što se duže koristi. Zbog poboljšanja rada jetre ublažava posljedice kemoterapije. Produžujući telomere produžuje životni vijek što ga svrstava u red najvrijednijih medicinskih biljaka te je neizostavni dio svake ozbiljne anti-age terapije.

Doziranje/toksičnost:

U kineskoj medicini Astragalus se koristi u dozama od 5, 9 pa čak i do 25 g na dan kroz dugi vremenski period i nije zabilježena nikakva toksičnost niti nuspojave. Dnevna doza nije ustanovljena.

B-1 vitamin (tiamin)

Vitamin B-1 ili tiamin je topiv u vodi (znači da organizam ne može stvoriti zalihe pa ga treba svakodnevno nadoknađivati) i potreban je svakoj stanici organizma. B-1 je vezan uz razne procese u tijelu povezane s proizvodnjom energije. B-1 najčešće se uništi uslijed kuhanja a njegovu apsorpciju smanjuje konzumirani alkohol ili tanin (iz kave ili čaja).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Najvažnija funkcija je u proizvodnji energije i podržavanju rada mozga i živaca. Budući je presudan za konverziju ugljikohidrata u energiju, visok unos ugljikohidrata može povećati potrebu za vitaminom B-1. Učestala upotreba alkohola, kave ili čaja također povećava potrebu za unosom vitamina B-1.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna RDA doza je 1,4 mg. Tiamin nema poznatu toksičnost čak i pri vrlo visokoj dozi. Osim tiamina postoji i benfotiamin što je oblik vitamina B-1 topiv u mastima te se preporuča naročito kod oštećenja živaca dijabetičara za prevenciju ili ublažavanje tegoba.

B-12 vitamin (cijanokobalamin)

B-12 ili cijanokobalamin je vitamin topiv u vodi. Pronađen je kada se nastojalo riješiti problem anemije, a izdvojen je 1940. iz jetre. Vitamini B grupe neophodni su za iskorištavanje ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Neophodni su za održavanje zdravlja kose, jetre, mišića i probavnog trakta.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

B-12 je uključen u formiranje crvenih krvnih zrnaca i funkcioniranje živaca. Sudjelije i u repliciranju DNK i u proizvodnji supstance SAM koja ima utjecaj na raspoloženje.

Doziranje/toksičnost:

Iako je RDA 1 µg, terapeutske doze su puno veće i kreću se od 100 do 1000 µg. Toksičnost je vrlo niska, čak i pri dozama većim od 1000 µg dnevno. Višak vitamina izlučuje se iz organizma mokrenjem.

B-2 vitamin (riboflavin)

Vitamin B-2 ili riboflavin je lako prepoznati po žutoj boji i pomalo neugodnom mirisu..

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin B-2 uključen je u proces proizvodnje energije. Pomaže u sintezi i oksidaciji masnih kiselina i u oksidaciji aminokiselina i glukoze. B-2 je uključen i u metabolizam hormona štitne žlijezde. Pomaže u boljem funkcioniranju vitamina B-6 i folne kiseline.

Doziranje/toksičnost:

RDA za vitamin B-2 je 1,6 mg. B-2 funkcionira u međuzavisnosti sa B-1, B-3 i B-6. Riboflavin se smatra netoksičnim. Višak se izlučuje mokraćom. Žuta boja mokraće jasan je znak prisutnosti riboflavina i nije znak za zabrinutost.

B-3 vitamin (niacin)

B-3 vitamin dolazi u dvije forme, kao niacin i kao niacinamid. Organizam može proizvesti niacin iz aminokiseline triptofan ili ga može dobiti iz hrane. Niacin je otkriven zaslugom epidemije pelagre koja je harala jugom SAD-a početkom 20-tog stoljeća.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Niacin je neophodan za rast i zdravlje tkiva te za pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Vitamin B-3 sudjeluje u puno procesa u stanici, uključen je u proizvodnju energije za normalno funkcioniranje stanice i može biti uključen u procese u kojima se proizvodi pigment kože. Bez niacina, vitamini B-1 i B-2 ne mogu funkcionirati pravilno.

Doziranje/toksičnost:

Za razliku od niacinamida, niacin širi krvne žile (naročito kapilare) i time pospješuje cirkulaciju i dopremu hranjivih tvari mnogim organima (kao npr uhu ili oku).

B-5 vitamin (pantotenska kiselina)

Vitamin B-5 ili pantotenska kiselina topiva je u vodi i igra ključnu ulogu u svim procesima u tijelu koji zahtjevaju energiju.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Pantotenska kiselina je potrebana za proizvodnju koenzima A i komponenti koje igraju ključnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i masti za proizvodnju energije i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i adrenalnih hormona.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza za pantotensku kiselinu je 6 mg. Zbog toga što se višak izlučuje mokraćom, vitamin B-5 nema granicu toksičnosti čak i pri vrlo visokoj dozi.

B-6 vitamin (piridoksin)

Vitamin B-6 dolazi u tri kemijska oblika, ali službeno se samo piridoksin smatra vitaminom B-6.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin B-6 omogućava mnoge enzimske reakcije u organizmu. Mozak i centralni živčani sustav trebaju B-6 za formiranje neurotransmitera. Neophodan je za pretvaranje ugljikohidrata u energiju i za pretvorbu aminokiseline triptofana u niacin (B-3). B-6 igra važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca i sudjeluje u metabolizmu animokiselina.

Doziranje/toksičnost:

Uzet u velikim dozama može izazvati razne neurološke simptome kao što je utrnulost u rukama i nogama i općenito gubitak osjeta. Prestankom uzimanja stanje se postepeno vraća na normalu. Budući je neophodan za preradu bjelančevina, povećani unos bjelančevina zahtjeva i povećanje unosa vitamina B-6 i to po stopi od 2 mg na svakih 100 g unešenih bjelančevina. Ako se uzima pojedinačno do 100 mg se smatra sigurnom dnevnom količinom, a uzimanjem u B kompleksu taj sigurni nivo se više puta povećava.

B-9 vitamin (folna kiselina)

Vitamin B-9 ili folna kiselina je otkrivena 1940. To je vitamin topiv u vodi i potreban za cijeli niz procesa u tijelu, od sinteze DNK do prijenosa živčanih impulsa. Budući da se ne može skladištiti u organizmu, potrebno ga je u dovoljnoj količini svakodnevno unositi što je dosta teško samo iz hrane jer ga uništava kuhanje, obrada hrane i čuvanje.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin B-9 (folna kiselina) zajedno sa vitaminom B-12 sudjeluje u nizu procesa. Budući da je potrebna za DNK sintezu, ključna je za dijeljenje stanica i proces rasta i popravaka tkiva. Folna kiselina je neophodna za razvoj živčanog sistema fetusa. Nedostatak u trudnoći povezan je sa defektima ploda kao što su rescjepljena kralježnica i niz drugih poremećaja razvoja nerođenog djeteta. Zbog toga se savjetuje da sve žene koje su trudne ili to namjeravaju postati konzumiraju 400 µg folne kiseline dnevno.

Doziranje/toksičnost:

Folna kiselina je uključena u proizvodnju mnogih neurotransmitera i neophodna je za zdravlje crvenih krvnih zrnaca. Simptomi nedostatka su anemija, proljev, gubitak težine, problemi sa želucem i crijevima i povišen homocistein.

Bakar

Bakar je element u tragovima (metal), neophodan za ljudski organizam.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Neophodan je za apsorpciju željeza i stvaranje crvenih krvnih zrnaca (hemoglobin), za sintezu kolagena, imunitet i plodnost. Uključen je u stvaranje melanina, prirodnog tamnog pigmenta koji se nalazi u kosi, koži i očima. Bitan je za stvaranje ATPa, odnosno energije u organizmu. Jača krvne žile, kosti, tetive i živce. Pomaže u zgrušavanju krvi. Sprečava nastajanje visokog krvnog tlaka, aritmiju srca i održava zdravu razinu kolesterola. Zaustavlja gubitak koštane mase uslijed osteoporoze.

Doziranje/toksičnost:

RDA za bakar iznosi 1,15 mg, a najčešće se koristi u dozama od 1 do 3 mg dnevno. Iznad 10 mg se mogu javiti neki simptomi poput mučnine, povraćanja ili slabosti, osobito ako je uzet na prazan želudac. Dugoročno uzimanje bakra smanjuje razinu cinka pa je pometno paralelno uzimati i cink, samo nikad istovremeno. Zapaženo je da ljudi koji piju vodu iz novih bakrenih vodovodnih cijevi često imaju povišene razine bakra.

Bambus

Bambus - drvenasta biljka, poznata poi svojoj čvrstoći i elastičnosti. Bambus je prirodni izvor sa najvećim sadržajem silicija.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Silicj je jedinstven po tome što istovremeno daje i čvrstoću i elastičnost, osobine poželjne za monga tkiva (kosa, nokti, tetive, ligamenti, krvne žile...) Utječe na ljepši i zdraviji izgled kose, kože i noktiju te se koristi kao važna anti-age komponenta. Preporuča se uzimanje kod bilo kakvih problema s tetivama ili ligamentima. Poboljšava elastičnost krvnih žila i tako smanjuje pomućnost njihovog pucanja.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Bazga (crna)

Bazga je 3 do 6 metara visoki, relativno razgranjeni grm ili pak niže drvo.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Skraćuje trajanje i intenzitet prehlada i gripa. Koristi se za lakše iskašljavanje i općenito protiv infekcija gornjih dišnih puteva.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Betaglukan

Betaglukani su ustvari složeni ugljikohidrati koji se nalaze u staničnim stijenkama gljiva (npr. shiitake, maitake...), zobi, ječma, algi, kvasca...

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Betaglukani podižu imunitet u borbi protiv svih vrsta virusa, bakterija i gljivica tako što aktiviraju makrofage i proizvodnju imunoloških stanica u koštanoj srži. U slučaju kemoterapije ili zračenja, upravo je proizvodnja imunoloških stanica u koštanoj srži najviše pogođena te je poželjno potkanut njihovu veću proizvodnju. Imaju široku primjenu od respiratornih infekcija do tumorskih oboljenja, kroničnih upala, autoimunih bolesti, do dijabetičara i drugih kojima sporo zarastaju rane.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata toksičnost, a dnevne terapeutske doze dosežu 10 g. Kao i sa većinom dodataka prehrani koji se uzimaju u visokoj dozi, preporučljivo je nakon dva mjeseca redovitog uzimanja napraviti pauzu od tjedan ili dva.

Betakaroten (prirodni)

Betakaroten je prirodni antioksidans koji se nalazi u zelenom i narandžastom povrću i voću. U dodacima prehrani najčešće se nalazi sintetski betakaroten. Prirodni betakaroten skup je puno različitih molekula te je nemoguće sintetski proizvesti indentičnu formulu. Stoga je prirodni betakaroten daleko aktivniji i učinkovitiji od sintetskog jer sadrži i druge važne komponente kao što su: zeaksantin, lutein, likopen... i dr. izuzetno važne za zdrav vid.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Najpoznatija upotreba betakarotena je ona za nadoknadu vitamina A, jer se betakaroten u organizmu pretvara u vitamin A. Međutim, betakaroten igra i zasebnu antioksidativnu ulogu u organizmu te zajedno sa vitaminima C i E te selenom, podiže imunitet. Jedna od također češćih primjena betakarotena je njegovo korištenje prije izlaganja suncu jer smanjuje negativne posljedice sunčanja na kožu i omogućuje lakše tamnjenje.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza (RDA) je 10.000 IU (6 mg) mada su najčešće korištene doze između 25.000 i 35.000 IU (15 i 20 mg). Toksična doza praktički ni ne postoji ali u slučaju dugotrajnog uzimanja u većoj količini dolazi do efekta «narandžaste kože» što po prestanku uzimanja brzo nestaje.

Bioflavonoidi

Bioflavonoidi (ili flavonoidi) su otkriveni 1936 i nazvani su vitaminom P zbog svoje velike važnosti koju imaju u funkcioniranju ljudskog organizma. Bioflavonoidi citrusa se izdvajaju iz unutarnje kore citrusovog voća (limun, grejp, naranča, mandarina...).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Bioflavonoidi djeluju zajedno sa vitaminom C tako što pojačavaju njegovo djelovanje, odnosno pojačavaju apsorpciju i iskoristivost vitamina C u organizmu. Pri dugotrajnom korištenju, pomažu u stvaranju čvršćih stijenki krvnih žila te tako sprečavaju pucanje kapilara i drugih krvnih žila.

Doziranje/toksičnost:

Iako dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost, po preporuci nekih nutricionista terapeutske doze se mogu kretati od 1000 do 3000 mg.

Bioperin

Bioperin je ekstrakt crnog papra.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Nalazi se u dodacima prehrani što bitno poboljšava apsorpciju raznih sastojaka od kojih najviše betakaroten, C vitamin, selen i koenzim Q10., od kojih neke i za više od 50%.

Doziranje/toksičnost:

Koristi se u malim količinama u dodacima prehrani i nije moguće predozirati se.

Biotin

Biotin je ranije bio smatran dijelom grupe B vitamina (B kompleks), ali se kasnije ustanovilo da ga organizam može sam proizvesti djelovanjem mikroorganizama u probavnom traktu. Topiv je u vodi i nadopunjuje se u radu s ostalim vitaminima B grupe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Biotin je uključen u razgradnju masti, ugljikohidrata, proteina i u proizvodnji energije. Koristan je u održavanju zdravih žlijezda znojnica, kose, koštane srži i živčanog tkiva. Biotin pomaže tijelu proiizvest probavne enzime i antitijela. Pomaže iskorištavanji folne kiseline, pantotenske i vitamina B-12. Zbog svog utjecaja na povećanje čvrstoće noktiju i kose obavezni je sastojak dodataka prehrani za tu namjenu.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza (RDA) je 150 µg a budući se višak izlučuje putem mokraće nema toksične razine.

Bor

Bor je mineral koji se u organizmu nalazi u malim količinama ali igra važnu ulogu u raznim procesima u organizmu.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Bor poboljšava ugradnju kalcija u kosti čak i kada nema dovoljno D vitamina u organizmu, te poboljšava stanje kod osteoartritisa. Pomaže proizvodnju hormona (testosterona) i tako olakšava izgradnju mišićne mase. Kod žena u menopauzi olakšava stanje tako što pomaže stvaranje estrogena. Unaprijeđuje rad mozga i s time povezanu koordinaciju pokreta. Česta je upotreba borne kiseline u suzbijanju vaginalnih gljivičnih infekcija.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza (RDA) nije ustanovljena, a uobičajeno je unošenje u organizam putem dodataka prehrani u količini od 3 do 6 mg pri čemu nije zabilježena nikakva toksičnost.

Borovnica

Borovnica je listopadni grm koje karakteriziraju bobičasti plodovi plavo-crne boje. Ta boja potječe od antocijana (antioksidansa). Bogate su i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi. Ekstrakt borovnice ima 100 do 250 puta više antocijanozida nego što ih ima u svježim plodovima.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Ekstrakt borovnice je vodeći biljni ljekoviti pripravak za održavanje zdravog vida i liječenje različitih bolesti oka, uključujući dijabetičku retinopatiju, mrenu i degeneraciju makule (žute pjege). Poboljšava noćni vid te služi u liječenju noćnog sljepila kao i lošijeg vida pri jarkom dnevnom svjetlu jer poboljšava prilagodbu na jako svjetlo. Boboljšava cirkulaciju kroz kapilare te tako omogućuje dopremu krvi i hranjivih tvari do svih dijelova oka. Koristan je u liječenju proširenih vena kao i ublažavanju bolova i pečenja kod hemeroida.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza (RDA) nije ustanovljena, a uobičajeno je unošenje u organizam putem dodataka prehrani u količini od 50 do 300 mg na dan pri čemu nije zabilježena nikakva toksičnost.

Brijest (glatki)

Brijest je drvo čija se unutarnja kora koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Glatki brijest se koristi kao pomoć kod upala grla, kašlja, kolika, proljeva, zatvora, infekcija mokraćnog mjehura, herpesa, kao i za izbacivanje trakavica. Koristi se kao zaštita od čira želuca i dvanaesterca, upala probavnog trakta i previše želučane kiseline.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena kao ni toksična. Proizvod nije namijenjen za trudnice. Kako je u prirodi dosta rijetka, u drevnim vremenima (u Kini) koristili su ju uglavnom kraljevi pa je i dobila naziv «kraljevska gljiva».

Brusnica

Brusnica je mali zimzeleni grm čiji su bobičasti plodovi crvene boje i opora okusa.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Primjenjuje se u liječenju infekcija donjih mokraćnih puteva koje uzrokuje Escherichia Colli i druge bakterije. Skraćuje trajanje infekcije mokraćnih puteva te ublažava bol, osjećaj pečenja i svrbeža. Otklanja neugodni miris mokraće.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena kao ni toksična.

C Vitamin

Vitamin C ili askorbinska kiselina je antioksidans topiv u vodi koji je potreban u svakom tkivu u tijelu. Izoliran je 1928. godine. Služi kao prva linija obrane od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Ne mogu se pohraniti zalihe u organizmu, pa ga ljudi trebaju unositi svakodnevno.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Primarna funkcija C vitamina je proizvodnja kolagena, glavne bjelančevine u ljudskom tkivu. Bitan je za zdravlje kože, zubnog mesa, krvnih žila, očiju, centralnog živčanog sistema i reproduktivnih organa. Potreban je i za proizvodnju enzima koji pomažu oslobađanju tijela od toksina (olovo) i drugih opasnih tvari.

Doziranje/toksičnost:

RDA za vitamin C je 60 mg, ali općenito je mišljenje da je granica postavljena prenisko. Mnogi nutricionisti preporučuju dnevnu dozu od 250-500 mg za zdrave ljude, dok se doze do 5 g preporučuju u radzoblju oksidativnog stresa. Povećanu potrebu za vitaminom C imaju pušači, dijabetičari, ljudi sa ranama i infekcijama. Vitamin C se efikasnije apsorbira sa bioflavonoidima koji podižu njegov antioksidativni potencijal. Kako se ne može uskladištiti u organizmu, potrebno ga je uzimati svakodnevno, najbolje u više navrata. Vitamin C nema poznate toksičnosti, čak i u ekstremno visokim dozama. Poznato je da je nobelovac Linus Pauling zadnjih dvadeset godina života (74-94.godina) konzumirao 10 do 20 g vitamina C na dan.

Cijanokobalamin (B-12)

Cijanokobalamin ili vitamin B-12 je vitamin topiv u vodi. Pronađen je kada se nastojalo riješiti problem anemije, a izdvojen je 1940. iz jetre. Vitamini B grupe neophodni su za iskorištavanje ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Neophodni su za održavanje zdravlja kose, jetre, mišića i probavnog trakta.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

B-12 je uključen u formiranje crvenih krvnih zrnaca i funkcioniranje živaca. Sudjelije i u repliciranju DNK i u proizvodnji supstance SAM koja ima utjecaj na raspoloženje.

Doziranje/toksičnost:

Iako je RDA 1 µg, terapeutske doze su puno veće i kreću se od 100 do 1000 µg. Toksičnost je vrlo niska, čak i pri dozama većim od 1000 µg dnevno. Višak vitamina izlučuje se iz organizma mokrenjem.

Cink

Cink je esencijalni mineral kojeg ima posvuda u ljudskom organizmu. U visokoj koncentraciji nalazi se u očima, prostati, jetri, koži, kosi i sjemenu, a nalazi se i u crvenim i bijelim krvnim zrncima.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Zbog utjeceja na rast i razvoj organizma te spolni razvoj, vrlno je važan za djecu periodu rasta. Potiče zacljeljivanje rana i nadraženih područja kože pa je koristan u liječenju akni, opeklina, ekcema, psorijaze, rozaceje i peruti. Koristan je i ljudima koji pate od upalnih bolesti crijeva, čira na želucu i hemeroida. Oslabljeni osjet okusa i njuha posljedica je nedostatka cinka. Jača imunološki sistem te tako i tako pomaže pri upalama grla, gripama i prehladama. Cink povoljno djeluje na proizvodnju mnogih hormona, uključujući i spolne hormone i hormone štitne žlijezde.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 15 mg. Uzimanje preko 100 mg smanjuje djelovanje imunološkog sistema a preko 150 mg može biti toksično. Uobičajeno uzimanje cinka za nadoknadu se kreće 30 do 40 mg.

CoQ10 (koenzim Q10)

Koenmzim Q10 je tvar slična vitaminu koja se nalazi u svakoj živoj stanici ljudskog organizma.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Poboljšava cirkulaciju i rad srca u slučajevima zatajenja srca, kardiomiopatije (slabosti mišića srca), visokog krvnog tlaka, poremećaja ritma srca i angine pectoris. Koristan je sportašima, naročito u sportovima izdržljivosti gdje je srce pod velikim opterećenjem. Zbog sposobnosti podizanja energije u svim stanicama koristi se i kao anti-age sastojak, tj. sastojak koji usporava starenje.

Doziranje/toksičnost:

Uobičajena doza se kreće od 50 do 150 mg dnevno premda sportaši znaju koristiti i 300 mg na dan. Puni efekat korištenja koenzima Q10 se vidi tek nakon mjesec do dva redovitog korištenja. Nije zabilježena toksičnost.

Čičak (veliki)

Veliki čičak je biljka čiji se korijen koristi za hranu ali i u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Korijen velikog čička upotrebljava se kao diuretik, tako što poboljšava izlučivanje tekućine putem mokraće. Pomaže kod raznih stanja oboljenja kože kao što su psorijaza, akne i izrazito suha koža. Pomaže oboljelima od gihta i artritisa, a pokazalo se da snižava razinu šećera u krvi te je dobar i za dijabetičare.

Doziranje/toksičnost:

Budući da se koristi i kao hrana, rizična doza nije ustanovljena.

D vitamin

Pojam vitamin D obuhvaća dvije supstance iz dva izvora, D-2 i D-3. D-3 se formira iz kolesterola i sintetizira u tijelu tijekom izloženosti sunčevim UV zrakama. D-2 dolazi iz biljaka i koristi se kao dodatak za obogaćivanje margarina, mlijeka ili žitarica. U tijelu se vitamin D-2 pretvara u D-3.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin D pomaže apsorpciju kalcija i fosfata iz crijeva u krv. Ujedno oslobađa kalcij iz kostiju za upotrebu u drugim dijelovima organizma. Djeluje i u bubrezima tako što sprečava gubitak kalcija i fosfata putem mokraće. Jetra i bubrezi su uključeni u proces pretvorbe obje forme vitamina D u aktivnu formu kalcitriol. Stoga slab rad bubrega često rezultira simptomima nedostatka kalcija.

Doziranje/toksičnost:

Vitamin D igra i imunološku ulogu u tijelu jer je on imunomodulator. Zato je u najvećem broju slučajeva prisutan manjak ovog vitamina kod ljudi koji boluju od autoimunih bolesti i alergija.

Divlji kesten

Divlji kesten je bjelogorično drvo čije sjeme se korsiti u medicinske svrhe. Aktivna komponenta se zove aescin.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Ekstrakt sjemena divljeg kestena (aescin) se najviše primjenjuje u slučajevima upala vena i slabe cirkulacije kroz noge. Ublažava osjet boli u venama i tonificira (vraća tonus tj. napetost) krvne žile. Iz istog razloga pomaže kod problema sa hemeroidima i kod raznih oteklina i menstrualnih bolova.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza ne nije ustanovljena kao ni toksičnost ali uobičajena doza se kreće oko 100 mg aescina na dan, što je oko 500 do 600 mg ekstrakta divljeg kestena.

Đumbir

Đumbir je biljka čiji gomolj (podzemna stabljika) se koristi kao začin i kao lijek. Može se koristiti svjež, sušen i u prahu ili kao sok ili ulje.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Đumbir se najčešće koristi za liječenje različitih vrsta želučanih smetnji, uključujući i bolest kretanja, jutarnje mučnine, grčeva, nadimanje, proljev, mučnina uzrokovana liječenjem raka, mučnina i povraćanje nakon operacije, kao i gubitak apetita.

Doziranje/toksičnost:

Ostale koristi su liječenju infekcije gornjih dišnih puteva, kašlja, bronhitisa i.

E vitamin

Vitamin E je dio familije vitamina topivih u mastima, antioksidanti, poznati kao tokoferoli. Alfa tokoferol je najaktivniji od svih tokoferola u smislu aktivnosti E vitamina, ali i beta, delta i gama tokoferoli imaju također antioksidativnu sposobnost. Mnogi ugledni nutricionisti preporučuju mješavinu tokoferola iz prirodnog izvora budući da se smatra da različiti tokoferoli nadopunjuju jedni druge u svom djelovanju. Prirodna forma označava se kao d-alfa, beta, gama ili delta tokoferol dok se sintetski označava npr. dl-alfa tokoferol.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin E igra mnoge vitalne uloge u cijelom organizmu, od imunološkog sistema do mozga, kože, očiju, jetre i srca. Budući je topiv u mastima, vitamin E je ugrađen u membrane stanica gdje štiti njihovu strukturu od oštećivanja slobodnim radikalima. Pomaže zaštiti LDL kolesterola od oksidacije što je jako korisno za zdravlje srca i krvnih žila.

Doziranje/toksičnost:

Iako je preporučena dnevna doza (RDA) svega 15 IU (10 mg), načešće preporučena dnevna doza od strane nutricionista je 400 IU. Ishrana se različito odražava na potrebe za vitaminom E. Prehrana s visokim udjelom zasićenih masnoća (npr. pečeno meso) povećava potrebu organizma za vitaminom E. Vitamin C i selen povećavaju antioksidativni potencijal vitamina E. Vitamin E je vrlo siguran i sa rijetkim i blagim nuspojavama, čak i pri dozi pri 2000 IU na dan.

Ehinacea (rudbekija)

Ehinacea, poznata i pod nazivom Rudbekija, je biljka koja se od davnina koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Rudbekija pomaže u sprečavanju dviju najčešćih virusnih bolesti: prehlade i gripe te ublažava tegobe i ubrzava njihov prestanak. Korisna je kod infekcija koje se ponavjaju kao npr. oralna kandidijaza, infekcija urinarnog trakta, herpes i infekcija sinusa.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena, ali se najčešće uzima u dozi od 200 mg 3 - 4 puta na dan. Nije zabilježena nikakva toksičnost, ali se preporuča stanka od tjedan dan nakon dvomjesečnog redovitog uzimanja.

Ekstrakt sjemenki grožđa

Medicinsko korištenje ekstrakta sjemenki grožđa je otkriveno još 1534. godine i od tada se sustavno koristi. Aktivna tvar zove se proantocijanin.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Postoji jaki dokazi da je ekstrakt sjemenki grožđa koristan za niz krvožilnih stanja kao što su slaba cirkulacija (kronična venska insuficijencija) i visok kolesterol. Smanjuje otekline uzrokovane ozljedom i pomaže kod bolesti oka uzrokovane dijabetesom.

Doziranje/toksičnost:

Smatra se da je za preventivnu (antioksidativnu) upotrebu dovoljno 50 mg dok je za one koji već imaju zdravstvenih poteškoća potreno od 150 do 300 mg na dan. Toksičnost nije ustanovljena.

Flavonoidi (citrusa)

Flavonoidi (ili još Bioflavonoidi) su otkriveni 1936 i nazvani su vitaminom P zbog svoje velike važnosti koju imaju u funkcioniranju ljudskog organizma. Bioflavonoidi citrusa se izdvajaju iz unutarnje kore citrusovog voća (limun, grejp, naranča, mandarina...).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Bioflavonoidi djeluju zajedno sa vitaminom C tako što pojačavaju njegovo djelovanje, odnosno pojačavaju apsorpciju i iskoristivost vitamina C u organizmu. Pri dugotrajnom korištenju, pomažu u stvaranju čvršćih stijenki krvnih žila te tako sprečavaju pucanje kapilara i drugih krvnih žila.

Doziranje/toksičnost:

Iako dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost, po preporuci nekih nutricionista terapeutske doze se mogu kretati od 1000 do 3000 mg.

Folna kiselina (B-9)

Folna kiselina (ili vitamin B-9) je otkrivena 1940. To je vitamin topiv u vodi i potreban za cijeli niz procesa u tijelu, od sinteze DNK do prijenosa živčanih impulsa. Budući da se ne može skladištiti u organizmu, potrebno ga je u dovoljnoj količini svakodnevno unositi što je dosta teško samo iz hrane jer ga uništava kuhanje, obrada hrane i čuvanje.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Folna kiselina zajedno sa vitaminom B-12 sudjeluje u nizu procesa. Budući da je potrebna za DNK sintezu, ključna je za dijeljenje stanica i proces rasta i popravaka tkiva. Folna kiselina je neophodna za razvoj živčanog sistema fetusa. Nedostatak u trudnoći povezan je sa defektima ploda kao što su rescjepljena kralježnica i niz drugih poremećaja razvoja nerođenog djeteta. Zbog toga se savjetuje da sve žene koje su trudne ili to namjeravaju postati konzumiraju 400 µg folne kiseline dnevno.

Doziranje/toksičnost:

Folna kiselina je uključena u proizvodnju mnogih neurotransmitera i neophodna je za zdravlje crvenih krvnih zrnaca. Simptomi nedostatka su anemija, proljev, gubitak težine, problemi sa želucem i crijevima i povišen homocistein. Preporučena dnevna doza je 200 µg. Folna kiselina dobro se podnosi. Ekstremno visoke doze (5-10 mg)

Ginseng (korejski)

Korejski ginseng je biljka sa područja Koreje, Kine i Nepala čiji korijen se koristi u medicinske svrhe. Postoji još i američki i sibirski ginseng, ali oni imaju slabije djelovanje.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Najpoznatije djelovanje korejskog ginsenga je kao opći tonik tj. eliksir jer podiže nivo energije, uklanja umor, poboljšava izdržljivost i sportska dostignuća. Kao adaptogena biljka utječe na smanjenje stresa i povećava osjećaj zadovoljstva. Tradicionalno se koristi za probleme sa potencijom – slaba erekcija i prerani orgazam. Dijabetičari (tip II) mogu profitirati od sposobnosti ginsenga da usporava rast razine šećera u krvi. Postoje dosta studija koje ukazuju na njegov pozitivan utjecaj kod raka grudi, jajnika, pluća i jetre.

Doziranje/toksičnost:

Toksičnost nije utvrđena ni pri dozama od 3 g suhe tvari dnevno pri dugotrajnoj upotrebi. Premda ne postoje čvrsti dokazi, neki nutricionisti ne proporučaju uzimanje ginsenga za vrijeme trudnoće i dojenja.

Glog

Glog je biljka iz obitelji ljekovitog bilja i najčešće se koristi u obliku ekstrakta.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Ekstrakt gloga proširuje arterije tako što ometa funkciju enzima koji djeluje na stezanje krvnih žila. Tako ublažava bol izazvanu anginom pectoris i pomaže rad srca u srčanih bolesnika. Ispravlja nepravilan rad srca (aritmija) te povećava snagu rada srca. Pomaže u slučajevima blago povišenog ili sniženog krvnog tlaka.

Doziranje/toksičnost:

Toksičnost ekstrakta gloga nije utvrđena ni pri dozama od 1 g dnevno. Uobičajene doze kreću se od 100 mg preventivno do 400 do 700 mg kurativno u slučajevima srčanih bolesti.

Glukozamin

Glukozamin je aminokiselina, derivat glukoze. U zglobovima i vezivnom tkivu nalazi se u visokim koncentracijama a služi za proizvodnju većih molekula koje su važne za održavanje i oporavak hrskavice.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Glukozamin ublažava bolove i upalu zglobova, povećava opseg pokreta i pomaže u oporavku hrskavice.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena a toksičnost nije zabilježena. Optimalna dnevna doza korištena u mongim studijama je 1500 mg.

Gotu kola

Gotu kola je biljka koja raste u tropskom pojasu i tradicionalno se koristi u kineskoj i ayurvedskoj medicini.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Gotu kola poboljšava cirkulaciju i pomaže u sprečavanju krvnih ugrušaka. Djeluje na bolju prokrvljenost mozga te na bolje pamćenje i razumijevanje.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena a toksičnost nije zabilježena. Za probleme cirkulacije u nogama uobičajena doza se kreće od 50 do 150 mg na dan.

Grejp

Grejp je voće iz obitelji citrusa, a koristi se i u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Grejp je poznat po niskom glikemijskom indeksu i visokom sadržaju vlakana čime doprinosi osjećaju sitosti i tako olakšava mršavljenje (naravno uz odgovarajuću dijetu). Pokazao se uspješnim u snižavanju kolesterola, a blagotvorno djeluje i na osobe oboljele od psorijaze.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena a toksičnost nije zabilježena.

HCA

HCA (ili hidroksi limunska kiselina) je sastojak iz ploda biljke Garcinia Cambogia koja raste u jugoistočnoj Aziji. Stoljećima se koristi od strane lokalnog stanovništva kao prirodni konzervans i začin.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

HCA (hidroksi limunska kiselina) sprečava pretvaranje ugljikohidrata iz krvi u masno tkivo. Istovremeno stimulira otpuštanje glukoze iz jetre te tako podiže nivo energije. Budući da odlaže spuštanje šećera u krvi, odlaže i osjećaj gladi. Dakle, s jedne strane umanjuje osjećaj gladi, a s druge strane sprečava nastajanje masnog tkiva.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena a toksičnost nije zabilježena. Uobičajene doze se kreću od 1 do 1,5 g dnevno.

Hesperidin

Hesperidin je kemijska supstanca antioksidativnog svojstva koja spada u bioflavonoide. Nalazi se uglavnom u citrusovom voću.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Hesperidin poboljšava stanje proširenih vena te cirkulaciju kroz njih čime ublažava stanje bolnih hemeroida. Djelujući na poboljšanje cirkulacije pomaže i u zarastanju rana koje nastaju uslijed neodstatne cirkulacije (dekubitus i čirevi).

Doziranje/toksičnost:

Iako dnevna doza nije ustanovljena uobičajeno je uzimanje od 100 do 150 mg dnevno. Nije poznata nikakva toksičnost.

Inozitol

Inozitol je tvar slična vitaminu i obično se nalazi uz vitamine B grupe. Organizam ga može sam proizvesti ali se može uzimati i kao dodatak prehrani.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Inozitol je blisko povezan sa kolinom jer obojica pomažu organizmu u otapanju masti i njihovom transportu po tijelu, stoga je bitan za regulaciju tjelesne težine. Prvenstvena funkcija inozitola je održavanje stnaičnih membrana (npr. tkiva oka i crijeva). Utječe na prijenos živčanih impulsa i s kolinom pomaže u prehrani moždanih stanica.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena, a toksičnost nije zabilježena čak ni pri dozi od 50 g na dan.

Jabučni ocat

Jabučni ocat je fermentirani sok jabuka. Koristio se još u starom Egiptu.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Iako nitko još nije utvrdio koji je mehanizam djelovanja, jabučni ocat na široko se koristi za mršavljenje. Ostala stanja za koje se najčešće koristi su poboljšanje probave u želucu, poboljšanje cirkulacije i eliminacija akni.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena, a toksičnost nije zabilježena, ali ako se uzima u tekućem stanju, kao i sa svakom jakom kiselinom treba biti umjeren.

Jod

Jod je kemijski element i mineral neophodan za život. Organizam ge ne može sam stvarati i jedini način unosa je dodacima prehrani jer u svakodnevnoj ishrani je premalo ili nimalo zastupljen.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Neophodan je za formiranje hormona štitne žlijezde koji regulira rad metabolizma. Pod radom metabolizma podrazumijeva se reguliranje intenziteta rada svih unutarnjih organa i tjelesne temperature. Nedostatak joda kod žena povezan je sa cistama u grudima, maternici i jajnicima. Manjak joda također može dovesti do prekida ovulacije i neplodnosti. U trudnoći i prvim godinama života djeteta, nedostatak joda dovodi do smanjenog kvocijenta inteligencije djeteta.

Doziranje/toksičnost:

Premda je preporučena dnevna doza (RDA) 150 µg, to je uglavnom doza koja prečava gušavost, a ne optimalna doza. Uobičajena doza se kreće od 6 mg za mukarce pa do 50 mg za žene. Općenito se smatra doza do 100 mg netoksičnom.

Kalcij

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu koji čini 1,5 do 2% ukupne težine tijela od čega se 99% nalazi u kostima i zubima.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Opće poznata funkcija kalcija je da daje čvrstoću kostima i zubima. Ono što je manje poznato je da se kalcij s dovoljno vitamina D ne može apsorbirati. Kalcij je bitan za kontrakciju mišića i prijenos živčanih impulsa. Stalno je prisutan u krvi i važan za proizvodnju hormona i nezima koji reguliraju probavu i metabolizam. Uz kalcij je preporučkjivo korištenje i magnezija u omjeru 2:1, zbog boljeg iskorištenja kalcija.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza kreće se od 700 mg za djecu od 1 - 3 godine pa do 1200 mg za trudnice, dojilje i osobe starije od 65 godina. Uobičajena doza je 1200 mg podijeljena u 3 tablete. Doze do 2500 mg dnevno smatraju se sigurnima.

Kesten (divlji)

Divlji kesten je bjelogorično drvo čije sjeme se korsiti u medicinske svrhe. Aktivna komponenta se zove aescin.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Ekstrakt sjemena divljeg kestena (aescin) se najviše primjenjuje u slučajevima upala vena i slabe cirkulacije kroz noge. Ublažava osjet boli u venama i tonificira (vraća tonus tj. napetost) krvne žile. Iz istog razloga pomaže kod problema sa hemeroidima i kod raznih oteklina i menstrualnih bolova.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza ne nije ustanovljena kao ni toksičnost ali uobičajena doza se kreće oko 100 mg aescina na dan, što je oko 500 do 600 mg ekstrakta divljeg kestena.

Koenzim Q10 (CoQ10)

Koenmzim Q10 je tvar slična vitaminu koja se nalazi u svakoj živoj stanici ljudskog organizma.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Poboljšava cirkulaciju i rad srca u slučajevima zatajenja srca, kardiomiopatije (slabosti mišića srca), visokog krvnog tlaka, poremećaja ritma srca i angine pectoris. Koristan je sportašima, naročito u sportovima izdržljivosti gdje je srce pod velikim opterećenjem. Zbog sposobnosti podizanja energije u svim stanicama koristi se i kao anti-age sastojak, tj. sastojak koji usporava starenje.

Doziranje/toksičnost:

Uobičajena doza se kreće od 50 do 150 mg dnevno premda sportaši znaju koristiti i 300 mg na dan. Puni efekat korištenja koenzima Q10 se vidi tek nakon mjesec do dva redovitog korištenja. Nije zabilježena toksičnost.

Kolin

Kolin je tvar slična vitaminu i obično se nalazi uz vitamine B grupe. Organizam ga može sam proizvesti ali se može uzimati i kao dodatak prehrani. Najčešći izvor kolina je lecitin unešen u obliku hrane (čokolada).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Potiče funkcioniranje jetre te je koristan u liječenju hepatitisa i ciroze. Pomaže jetri u uklanjanju toksina iz organizma. Poboljšava funckioniranje mozga, pamćenje te povoljno djeluje u slučajevima depresije. Kolin je blisko povezan sa inozitolom jer obojica pomažu organizmu u otapanju masti i njihovom transportu po tijelu, stoga je bitan za regulaciju tjelesne težine.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije utvrđena, a toksičnost nije zabilježena čak ni pri dozi od 3,5 g na dan.

Kondroitin

Kondroitin je kemijski sastojak koji je sastavni dio hrskavice.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Kondroitin se najčešće uz glukozamin propisuje u svrhu smanjenja bolova i obnavljanja hrskavice u zglobu.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a uobičajena je od 600 do 1200 mg dnevno, podijeljeno u 3 tablete. Vrlo dobro se podnosi i toksičnost nije zabilježena.

Krom

Krom je metal, esencijalni mineral. Premda je anorganski krom (otkriven već 1790.) toksičan za organizam, organski krom je neophodan za zdravlje organizma što je utvrđeno tek 1960.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Krom je neophodan za regulaciju nivoa šećera u krvi, kako prema gore tako i prema dole. Kako ima sposobnost da odlaže pad šećera u krvi te tako smanjuje glad, koristi se u mnogim dijetama. Pri tome ima sposobnost očuvanja mišićne mase čime mijenja kompoziciju organizma, odnosno omjer masnog i nemasnog tkiva. Zbog tog, a i zbog povećanja izdržljivosti koriste ga mnogi sportaši. Pomaže u snižavanju LDL kolesterola i triglicerida.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 40 µg, ali uobičajena doza je 200 µg. Sportaši obično uzimaju 200 do 600 µg, dijabetičari 600 do 800 µg, a oni koji žele smršaviti 400 do 600 µg na dan. Dobro se podnosi i toksičnost nije zabilježena u navedenim dozama. Ne preporuča se korištenje većih doza od 1000 µg na dan kroz nekoliko mjeseci. Bez da se napravi odgovarajuća pauza.

L-cistein

L-cistein je neesencijalna aminokiselina bogata sumporom, važna komponenta kose, noktiju i keratina kože. Od nje se formira L-glutation i L-taurin.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Važan je za detoksikaciju i formiranje kože, kao i popravak tkiva kose i noktiju. Štiti mozak i jetru od oštećenja uslijed konzumiranja alkohola, droge i dima cigarete.

Doziranje/toksičnost:

Ostale pogodnosti uključuju usporavanje starenja organizma, liječenje teških opeklina, sagorijevanje masnoća i izgradnju mišića. L-cistein potiče aktivnost leukocita. Postoje brojne druge pogodnosti, uključujući učinkovitost u liječenju bronhitisa i angine. Pomaže u održavanju optimalnog zdravlja i poboljšava funkciju imunološkog sustava.

L-metionin

L-metionin je esencijalna aminokiselina.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

L-metionin smanjuje oštećenje jetre uzrokovano nekim lijekovima. Igra važnu ulogu u proizvodnji kreatina koji osigurava energiju organizma. Čini kožu zategnutom i elastičnom. Potpomaže metabolizam i eliminaciju masti iz organizma. Veže na sebe teške metale i tako pomaže njihovo izlučivanje iz tijela.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena.

L-taurin

L-taurin je neesencijalna amino kiselina koju organizam može proizvest iz metionina i cisteina uz prisustvo vitamina B-6.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

L-taurin se koristi pri ispravljanju raznih srčanih nepravilnosti (npr. aritmija) poboljšavajući kontrakciju srčanog mišića, ali i relaksaciju. Kako se nalazi u velikoj koncentraciji u retini oka, važan je za njegovo zdravlje. Pokazalo se da taurin smanjuje oksidativnu štetu nastalu od strane sunčevih zraka na oku i stimulira sposobnost organizma da očisti nusprodukte akumulirane u retini. Pronađena je veza između očne mrene i niske razine taurina. U stidijama je zapaženo da dodavanje taurina u ishranu dolazi do smanjenja masnog tkiva pa se stoga čest koristi u dijetama.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena.

Lecitin

Lecitin je masna tvar, esencijalna za sve stanice organizma. Odličan izvor kolina.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Lecitin se u organizmu pretvara u acetil-kolin koji je neurotransmiter, tj. pomaže u prenošenju živčanog impulsa, čime je od velike važnosti za pravilan rad mozga, naročito pamćenje. Ublažava toksični utjecaj alkohola na jetru i pomaže kod hepatitisa. Budući da sprečava nagomilavanje masnoća u jetri, poboljšava prolazak masnoća i kolesterola kroz jetru i žućni mjehur te pomaže u uklanjanju toksina. Lecitin je jedan od glavnih sastojaka žući i zna se da njegova snižena razina potiče nastanak žućnog kamenca.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena.

Lutein

Lutein je antioksidant iz grupe karotenoida i u visokoj koncentraciji nalazi se u makuli i retini oka.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Smatra se da lutein vrši funkciju filtera svjetlosti, štiteći tkivo oka od oštećenja sunčevom svjetlošću. Koristi se za prevenciju i liječenje raznih bolesti oka kao što je makularna degeneracija, retinopatija i mrena.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena. Uobičajene doze se kreću od 9 mg (preventivno) do 18 mg (kurativno).

Magnezij

Magnezij je mineral kojeg ima oko 25 mg u organizmu od čega pola u kostima.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Koristan u sprečavanju i liječenju bolesti srca te poremećaja ritma rada srca. Smanjuje napetost u mišićima, sprečava grčeve i tenzijske glavobolje. Djeluje opuštajuće na psihu, te snižava krvni tlak. Djeluje preventivno tako što sprečava dijabetes tipa II (svakih 100 mg smanjuje mogućnost dobivanja dijabetesa za 15%). Važan je za pravilno iskorištenje kalcija u organizmu i ugradnju u kosti.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 375 mg na dan, a toksičnost nije zabilježena. Uobičajene doze, ovisno o potrebi, kreću se od 400 do 1600 mg.

Maitake

Maitake gljiva se upotrebljava kao hrana tisućama godina u Aziji, a koristi se i u medicinske svrhe. U srednjivijekovnom Japanu, zbog svoje vrijednosti bila je korištena kao sredstvo plaćanja.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Poznata je po svom imunostimulirajućem i protutumorskom djelovanju koje može zahvaliti polisaharidu zvanom beta-D-glukanu. Studijama je dokazano da je učinak kemoterapije i maitake gljiva na smanjenje tumora bio veći u odnosu na one koji su dobivali samo kemoterapiju. Povećava osjetljivost na inzulin i tako smanjuje potrebu za njim osobama koji boluju od dijabetesa (tip II).

Doziranje/toksičnost:

Budući se koristi kao hrana, preporučena dnevna doza ne postoji, a toksičnost nije zabilježena.

Mangan

Mangan je esencijalni mineral (metal) čija većina od 20 mg prisutnih u organizmu se nalazi u jetri, bubrezima, gušterači i najvažnije – u kostima.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Potreban je za apsorpciju kalcija te je bitan za čvrste kosti. Također je bitan za zdravlje zglobova i hrskavica, a pozitivno djeluje i na stišavanje upala u organizmu. Pomaže u regulaciji šećera i smanjuje probleme uzrokovane PMSom.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 2 mg, a u dozama do 20 mg dnevno nije zabilježena toksičnost.

Maslačak

Maslačak je dobro poznata livadna biljka žutog cvijeta koja se koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Obnavlja funkciju jetre, povećava proizvodnju i protok žuči u jetri. Na taj način olakšava rad želuca i probavljanje hrane. Korijen maslačka koristi se kao blagi diuretik.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a kod umjerenog korištenja toksičnost nije zabilježena.

Molibden

Molibden je esencijalni mineral koji se nalazi u kostima, zubima, jetri i bubrezima, a potreban je u vrlo malim količinama (µg).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Molibden je važan da bi organizam od zaliha željeza u jetri doprinosio u stvaranju hemoglobina čime sprečava pojavu anemije. Pomaže organizmu smanjiti osjetljivost na sumpor i eliminirati višak sumpora iz organizma kod osoba koje su preosjetljive na sumpor.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 75 µg. U dozama do 1000 µg nije zabilježena toksičnost.

MSM

MSM (Metilsulfonilmetan) je kemijska tvar prisutna u biljkama, životinjama i ljudima. U isharni se korisiti kao izvor sumpora. Trećina težine MSMa je čisti sumpor.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

MSM je ključan za stvaranje čvrste hrskavice. Pomaže smanjenju bolova uzrokovanih upalom zgloba (osteo ili reumatoidni artritis). Preporučljivo je njegovo korištenje kod svih oblika trauma u zglobu jer djeluje i na hrskavicu i na ligamente. Pomaže ispravljanju bora a blagotvorno djeluje i na kosu te nokte. Respiratorni problemi vezani uz alergiju mogu se ublažit korištenjem MSMa,

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena, čak ni pri ekstremno visokim dozama od 6 g.

Niacin (B-3)

Niacin je forma vitamina B-3. Osim te forme postoji i niacinamid koji je manje učinkovit od niacina. Organizam može proizvesti niacin iz aminokiseline triptofan ili ga može dobiti iz hrane. Niacin je otkriven zaslugom epidemije pelagre koja je harala jugom SAD-a početkom 20-tog stoljeća.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Niacin je neophodan za rast i zdravlje tkiva te za pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Vitamin B-3 sudjeluje u puno procesa u stanici, uključen je u proizvodnju energije za normalno funkcioniranje stanice i može biti uključen u procese u kojima se proizvodi pigment kože. Bez niacina, vitamini B-1 i B-2 ne mogu funkcionirati pravilno.

Doziranje/toksičnost:

Za razliku od niacinamida, niacin širi krvne žile (naročito kapilare) i time pospješuje cirkulaciju i dopremu hranjivih tvari mnogim organima (kao npr uhu ili oku).

PABA

PABA (ili paraamino benzojeva kiselina) je kemijska tvar, dio folne kiseline, pseudo-vitamin i najčešće se vezuje uz grupu B vitamina.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

PABA pomaže u nekim slučajevima sijede kose povratiti prijašnju boju. Također pomaže boljem iskorištenju pantotenske kiseline (Vitamin B-5). Smanjuje boranje i ispravlja razne nepravilnosti kože. Koristi se u liječenju vitiliga (gubitak pigmenta na dijelovim kože). Koristan je i u nekim slučajevima neplodonosti kod žena.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena ni pri dozama od 300 do 400 mg dnevno.

Pantotenska kiselina (B-5)

Pantotenska kiselina (ili vitamin B-5) topiva je u vodi i igra ključnu ulogu u svim procesima u tijelu koji zahtjevaju energiju.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Pantotenska kiselina je potrebana za proizvodnju koenzima A i komponenti koje igraju ključnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i masti za proizvodnju energije i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i adrenalnih hormona.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza za pantotensku kiselinu je 6 mg. Zbog toga što se višak izlučuje mokraćom, vitamin B-5 nema granicu toksičnosti čak i pri vrlo visokoj dozi.

Piridoksin (B-6)

Piridoksin ili vitamin B-6 dolazi u tri kemijska oblika, ali službeno se samo piridoksin smatra vita

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin B-6 omogućava mnoge enzimske reakcije u organizmu. Mozak i centralni živčani sustav trebaju B-6 za formiranje neurotransmitera. Neophodan je za pretvaranje ugljikohidrata u energiju i za pretvorbu aminokiseline triptofana u niacin (B-3). B-6

Doziranje/toksičnost:

Uzet u velikim dozama može izazvati razne neurološke simptome kao što je utrnulost u rukama i nogama i općenito gubitak osjeta. Prestankom uzimanja stanje se postepeno vraća na normalu. Budući je neophodan za preradu bjelančevina, povećani unos bjelančevina zahtjeva i povećanje unosa vitamina B-6 i to po stopi od 2 mg na svakih 100 g unešenih bjelančevina. Ako se uzima pojedinačno do 100 mg se smatra sigurnom dnevnom količinom, a uzimanjem u B kompleksu taj sigurni nivo se više puta povećava.

Rabarbara

Rabarbara je višegodišnja zeljasta biljka koja se koristi za razne zdravstvene primjene.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Preko 2000 godina se koristi za rješavanje problema zatvora (konstipacije) zbog svojih laksativnih svojstava. Koristi se i za poboljšanje probave i za borbu protiv crijevnih parazita. Pomaže razvoju prijateljskih bakterija u crijevima. Sprečava pojavu tromboze dubokih vena. Ubrzava metabolizam čime olakšava gubitak kilograma.

Doziranje/toksičnost:

U terapijske svrhe ponekad se koristi čak i u dozi od 1 do 1,5 g bez ikakvih nuspojava.

Reishi

Reishi gljiva je drvenasta gljiva gorkog okusa koja raste na trupcima u propadanju. Može biti raznih boja ali u medicinske svrhe se u pravilu koriste samo crvene reishi gljive.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Reishi gljiva je adaptogen i imunoregulator. Zbog toga djeluje protiv anksioznosti i na ublažavanju posljedica stresa te za alergije, rad jetre i bubrega. Dobar je i za rspiratorne infekcije kao i u slučajevima bronhitisa odnosno astme. Poboljšava cirkulaciju i apsorpciju kisika. Koristi se i protiv nesanice i kroničnog umora. Za prve pozitivne efekte, potrebno je uzimati reishi gljive barem dva tjedna.

Doziranje/toksičnost:

U terapijske svrhe ponekad se koristi čak i u dozi od 1 do 1,5 g bez ikakvih nuspojava.

Riboflavin (B-2)

Riboflavin ili vitamin B-2 je lako prepoznati po žutoj boji i pomalo neugodnom mirisu.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vitamin B-2 uključen je u proces proizvodnje energije. Pomaže u sintezi i oksidaciji masnih kiselina i u oksidaciji aminokiselina i glukoze. B-2 je uključen i u metabolizam hormona štitne žlijezde. Pomaže u boljem funkcioniranju vitamina B-6 i folne kiseline.

Doziranje/toksičnost:

RDA za vitamin B-2 je 1,6 mg. B-2 funkcionira u međuzavisnosti sa B-1, B-3 i B-6. Riboflavin se smatra netoksičnim. Višak se izlučuje mokraćom. Žuta boja mokraće jasan je znak prisutnosti riboflavina i nije znak za zabrinutost.

Rodiola (rosea)

Rodiola rosea je biljka hladnih krajeva (popularna u Sibiru) čiji korijen se koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Rodiola je adaptogen koji štiti srce, pluća i živce od kemijskog, biološkog i fizičkog stresa. Poboljšava memoriju, koncentraciju i fokus tako što stimulira neurotransmitere. Djeluje antidepresivno i protiv anksioznosti. Značajno poboljšava atletske performanse, smanjuje umore i ubrzava oporavak. Poboljšava seksualne funkcije.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena, ali se najčešće uzima u dozi od 200 mg 3 - 4 puta na dan. Nije zabilježena nikakva toksičnost, ali se preporuča stanka od tjedan dan nakon dvomjesečnog redovitog uzimanja.

Rudbekija (ehinacea)

Rudbekija, poznata i pod nazivom ehinacea, je biljka koja se od davnina koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Rudbekija pomaže u sprečavanju dviju najčešćih virusnih bolesti: prehlade i gripe te ublažava tegobe i ubrzava njihov prestanak. Korisna je kod infekcija koje se ponavjaju kao npr. oralna kandidijaza, infekcija urinarnog trakta, herpes i infekcija sinusa.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena, ali se najčešće uzima u dozi od 200 mg 3 - 4 puta na dan. Nije zabilježena nikakva toksičnost, ali se preporuča stanka od tjedan dan nakon dvomjesečnog redovitog uzimanja.

Rutin

Rutin je antioksidans iz obitelji bioflavonoida.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Rutin poboljšava cirkulaciju tako što sprečava stvaranje ugrušaka, učvršćuje stijenke krvnih žila pa je koristan u slučajevima proširenih vena, heheroida i raznih vrsta krvarenja.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije zabilježena nikakva toksičnost.

Selen

Selen je mineral, iznimno važan za pravilno funkcioniranje imuniteta.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Glavna uloga selena je poticanje rada imunološkog sistema, te je ključan za borbu protiv svih infekcija respiratorng trakta, bilo virusnog, bilo bakterijskog porijekla. Štiti od nastanka mnogih vrsta raka, ali i bitno pomaže u njihovom liječenju. Zajedno s vitaminom E štiti srce tako što sprečava stvaranje ugrušaka. Koristan je u sprečavanju pojave staračke mrene i degeneracije makule.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 55 µg, dok je toksična doza tek iznad 1000 µg. Uobičajena preventivna doza je 70 do 100 µg, dok je kurativna od 200 do 500 µg.

Shiitake

Shiitake je gljiva koja se od davnina uzgaja i koristi za jelo i u medicinske svrhe. Aktivna tvar lentinan je tip betaglukana.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Shiitake gljiva, odnosno lentinan kao aktivni sastojak, ima snažno djelovanje na aktiviranje imuniteta. Do sada zabilježeni pozitivni rezultati su u protutumorskom djelovanju, suzbijanju virusa SIDAe, herpesa i hepatitisa B. U studiji je dokazano da je moguće već za tjedan dana sniziti kolesterol za 15% korištenjem shiitake gljiva.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena a toksičnost nije zabilježena.

Shizandra

Shizandra je biljka čiji plodovi se koriste u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Djelujući na poboljšanje rada jetre i bubrega, Shizandra poboljšava izdržljivost i fizičke performanse kao i seksualnu izdržljivost. Djeluje na tri razine: energetsku, duhovnu i fizičku. Štiti od stresa kao nor. Toplotnog udara, sunčanice, opekotina, podhlađivanja ili trovanja teškim metalima. Opušta mišiće i poboljšava preciznost pokreta (koordinaciju). Također poboljšava rad živčanog sustava i mozga.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena, ali se najčešće uzima u dozi od 500 do 2000 mg dnevno, a nije zabilježena nikakva toksičnost.

Sikavica

Sikavica (ili osljebad) je biljka poznata po svom glavnom aktivnom sastojku silimarinu. Upotrebljava se od davnina (još u staroj Grčkoj i Rimu) u medicinske svrhe, a najviše za bolesti jetre.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Djeluje na zaštitu jetre od raznih vrsta toksina, uključujući lijekove, otrove i kemikalije. Često se daje osobama koje pretjerano konzumiraju alkohol zbog revitalizacije jetre. Ograničava količinu toksina koju jetra razgrađuje u određenom razdoblju. Korisna je i kod kemoterapije jer sprečava oštećenje jetre i na taj način olakšava detoksikaciju organizma. Služi i za prevenciju nastanka, ali i za liječenje već nastalog žućnog kamenca. Utvrđeno je da pomaže u snižavanju šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tip II.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije zabilježena nikakva toksičnost.

Silicij (iz bambusa)

Silicij je najrasprostranjeniji mineral na Zemlji, međutim anorganski silicij nije moguće iskoristiti u organizmu već se on mora unositi u organskom obliku (iz biljaka). Napoznatiji izvori su preslica (uobičajeno 8% silicija) i bambus (uobičajeno 70%).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Silicj je jedinstven po tome što istovremeno daje i čvrstoću i elastičnost, osobine poželjne za monga tkiva (kosa, nokti, tetive, ligamenti, krvne žile...) Utječe na ljepši i zdraviji izgled kose, kože i noktiju te se koristi kao važna anti-age komponenta. Preporuča se uzimanje kod bilo kakvih problema s tetivama ili ligamentima. Poboljšava elastičnost krvnih žila i tako smanjuje pomućnost njihovog pucanja.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Spirulina

Spirulina je plavozelena mikroalga veličine do 1 mm koja živi u oceanima i alkalnim jezerima. Sadrži puno biljnog pigmenta (klorofila). Sušena spirulina je izvrstan izvor bjelančevina, vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina, stoga je i dobila etiketu «superhrana». Koristi se tisućama godina u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Veže na sebe teške metale te tako pomaže detoksikaciju organizma. Polisaharidi iz spiruline djeluju poticajno na imunitet. Zbog visokog sadržaja klorofila pomaže u eliminiranju neugodnog zadaha iz usta.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Tamjan

Tamjan je drvo porijeklom iz Indije čiji aktivni sastojak tamjanova kiselina se od davnina koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Glavni razlog upotrebe tamjana je njegova sposobnost da smanjuje upale i ublažava bolove te se na široko primjenjuje u dodacima prehrani namijenjenim za liječenje zglobova i bolova u leđima.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost. Uobičajena doza je od 100 do 150 mg tamjanove kiseline, tri puta na dan.

Tetivika

Tetivika je biljka čiji se korijen još od 16 stoljeća koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Pomaže jetri u olakšavanju izlučivanja toksina iz organizma čime među ostalim utječe i na zdravlje i izgled kože. Olakšava izlučivanje tekućine iz organizma uglavnom putem pojačanog mokrenja.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Tiamin (B-1)

Tiamin (vitamin B-1) je topiv u vodi (znači da organizam ne može stvoriti zalihe pa ga treba svakodnevno nadoknađivati) i potreban je svakoj stanici organizma. B-1 je vezan uz razne procese u tijelu povezane s proizvodnjom energije. B-1 najčešće se uništi uslijed kuhanja a njegovu apsorpciju smanjuje konzumirani alkohol ili tanin (iz kave ili čaja).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Najvažnija funkcija je u proizvodnji energije i podržavanju rada mozga i živaca. Budući je presudan za konverziju ugljikohidrata u energiju, visok unos ugljikohidrata može povećati potrebu za vitaminom B-1. Učestala upotreba alkohola, kave ili čaja također povećava potrebu za unosom vitamina B-1.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna RDA doza je 1,4 mg. Tiamin nema poznatu toksičnost čak i pri vrlo visokoj dozi. Osim tiamina postoji i benfotiamin što je oblik vitamina B-1 topiv u mastima te se preporuča naročito kod oštećenja živaca dijabetičara za prevenciju ili ublažavanje tegoba.

Trputac (afrički)

Afrički Trputac je biljka čija se ljuska sjemena koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Jedan je od najsigurnijih, blagih laksativa jer ne iritira stijenku crijeva i ne izaziva navikavanje. Glavni zadatak mu je da u crijevima izrazito poveća svoj volumen navlačeći na sebe vodu te tako povećava volumen stolice i olakšava njezin prolaz. Često se koristi nakon operacija debelog crijeva kako bi se spriječilo naprezanje crijeva. Iz istog razloga koristan je i u prevenciji i u liječenju hemeroida.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Veprina

Veprina je biljka čiji se debeli bijeli korijen upotrebljava u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Veprina se koristi u slučajevima bolnih i otečenih nogu uslijed proširenja vena i slabe venske cirkulacije zato što njezin aktivni sastojak ruskogenin ima sposobnost stezanja stijenki proširenih vena, a time i poboljšanja cirkulacije.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Vražja kandža

Vražja kandža je biljka čiji se korijen i gomolj koristi u medicinske svrhe.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Vražja kandža ima protuupalno djelovanje te pozitivno djeluje kod raznih vrsta bolova kao što su bolovi u zglobovima uslijed artitisa ili gihta, bolvi u leđima, u mišićima...itd. Tradicionalno se koristi za olakšavanje probave kao i za blago poticanje apetita kod ljudi koji su izgubili interes za hranu.

Doziranje/toksičnost:

Dnevna doza nije ustanovljena i nije poznata nikakva toksičnost.

Zeaksantin

Zeaksantin je antioksidans iz obitelji karotenoida i u pravilu dolazi u kombinaciji s luteinom.

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Smatra se da zajedno s luteinom vrši funkciju filtera svjetlosti, štiteći tkivo oka od oštećenja sunčevom svjetlošću. Koristi se za prevenciju i liječenje raznih bolesti oka kao što je makularna degeneracija, retinopatija i mrena.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza nije ustanovljena, a toksičnost nije zabilježena.

Željezo

Željezo je mineral (metal) neophodan za zdravlje organizma. Većina željeza se nalazi u hemoglobinu (crvenim krvnim zrncima) i mioglobinu (mišićnim stanicama).

Zdravstvena primjena:

Funkcija i upotreba:

Željezo je bitno za učinkovitu opskrbu kisikom pa se može reći da je neizravno odgovorno za stvaranje energije u svim stanicama tijela. Potreno je da bi se stvorio hemoglobin. Osobe koje imaju nedostatak željeza brže se umaraju i imaju smanjenu izdržljivost na napor. Djeca sa smanjenom razinom željeza u organizmu imaju često problema sa učenjem i pamćenjem.

Doziranje/toksičnost:

Preporučena dnevna doza je 14 mg, ali za ispravljanje npr. anemije potrebna je višestruko veća doza uzeta kroz duže vremensko razdoblje (3 - 6 mjeseci). Toksičnost kod odraslih je relativno visoko postavljena, ali treba imat na umu da je željezo oksidans i ne treba ga unosit u organizam bez prijeke potrebe. Željezo za malu djecu može biti toksično već u relativno malim dozama te je potreban oprez pri korištenju (i čuvanju), a o adekvatnoj dozi potrebno je savjetovanje s liječnikom.